РИНКОВІ СТИМУЛИ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОДУКЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/ecovis/2025-2-13

Ключові слова:

агропродовольча продукція, агробізнес, конкурентоспроможність, ринкові стимули, система управління якістю, стандарти якості, якість

Анотація

Україна сьогодні не лише повністю забезпечує своє населення агропродукцією, а й входить до топ-10 світових експортерів продукції сільськогосподарського спрямування. Водночас, вітчизняні агровиробники натрапляють на численні перепони на міжнародному ринку, тобто, сучасні умови господарювання вимагають від виробників агропродовольчої продукції не лише забезпечення достатніх обсягів виробництва, а й запровадження ефективної системи управління якістю, яка ґрунтувалася б на міжнародних стандартах і враховувала б тенденції глобалізації та інтеграції до європейського ринку. У статті досліджено ринкові стимули в системі управління якістю агропродовольчої продукції, визначено особливості такої системи. Автором розширено тлумачення поняття управління якістю агропродовольчої продукції, визначено основні складові такого процесу (стандартизація, контроль якості, забезпечення безпечності, система контролю усіх етапів від поля/ферми до споживача, постійне вдосконалення). Підтверджено, що цей процес спрямований не тільки на контроль готової продукції, а й на попередження ризиків та підвищення конкурентоспроможності підприємства. Розглянуто принципи управління якістю у сфері агровиробництва, які керівники можуть використовувати для покращення показників діяльності агробізнесу. Доведено, що вказані принципи реалізуються через комплексний та системний підходи до організації виробничих процесів. Обґрунтовано, що система управління якістю агропродовольчої продукції базується не тільки на нормативно-правових та інституційних вимогах, а також на ринкових стимулах, які безпосередньо впливають на поведінку виробників і споживачів, та завдяки яким створюються умови для зацікавленості бізнесу у підвищенні якості продукції, забезпечується формування попиту на більш безпечні й конкурентоспроможні товари. Проведене дослідження дає підстави стверджувати, аби гарантувати виробництво високоякісної продукції, для сучасних підприємств АПК критично важливою є система управління якістю агропродовольчої продукції. Приведення українських стандартів якості у відповідність до європейських вимог дозволить продукції українських виробників стати конкурентоспроможною на світовому ринку.

Посилання

Андрійчук В. Г. Економіка підприємств агропромислового комплексу : Підручник. Київ : КНЕУ, 2013. 779 с.

Короленко О., Поліщук І., Кутова Н. Ефективність системи управління якістю в товарознавстві для підвищення рентабельності підприємства. Економіка та суспільство. 2024. № 69. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-69-19

Мельничук О. І., Левіна-Костюк М. О., Телічко Н. А., Ажаман І. А. Управління якістю як фактор забезпечення конкурентоспроможності агропродовольчої продукції на зовнішньому ринку. Агросвіт. 2023. № 12. URL: https://nayka.com.ua/index.php/agrosvit/article/view/1656/1668 DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2023.12.29

Онегіна В. М., Антощенкова В. В., Кравченко Ю. М. Особливості впровадження системи управління якістю сільськогосподарської продукції в умовах євроінтеграції. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2022. Вип. 2 (35). DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.35-16

Про Службу. Держпродспоживслужба. URL: https://dpss.gov.ua/sluzhba/prosluzhb

Стандарти. Organni. URL: https://organni.com/standards/

GlobalG.A.P. Вікіпедія. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/GlobalG.A.P

The world’s largest scheme for safe and sustainable feed. GMP+. URL: https://www.gmpplus.org/

Andriichuk, V. H. (2013). Ekonomika pidpryiemstv ahropromyslovoho kompleksu [Economics of enterprises of the agro-industrial complex]. KNEU. [in Ukrainian].

Korolenko, O., Polishchuk, I., & Kutova, N. (2024). Efektyvnist systemy upravlinnia yakistiu v tovaroznavstvi dlia pidvyshchennia rentabelnosti pidpryiemstva [Effectiveness of the quality management system in commodity science to increase the profitability of the enterprise]. Ekonomika ta suspilstvo – Economics and Society, (69). DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-69-19 [in Ukrainian].

Melnychuk, O. I., Levina-Kostiuk, M. O., Telichko, N. A., & Azhaman, I. A. (2023). Upravlinnia yakistiu yak faktor zabezpechennia konkurentospromozhnosti ahroprodovolchoi produktsii na zovnishnomu rynku [Quality management as a factor in ensuring the competitiveness of agri-food products on the foreign market]. Ahrosvit – Agrosvit, (12). Available at: https://nayka.com.ua/index.php/agrosvit/article/view/1656/1668, https://doi.org/10.32702/2306-6792.2023.12.29 [in Ukrainian].

Onehina, V. M., Antoshchenkova, V. V., & Kravchenko, Yu. M. (2022). Osoblyvosti vprovadzhennia systemy upravlinnia yakistiu silskohospodarskoi produktsii v umovakh yevrointehratsii [Features of implementing a quality management system for agricultural products in the context of European integration]. Skhidna Yevropa: ekonomika, biznes ta upravlinnia – Eastern Europe: Economy, Business and Management, 2(35). DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.35-16 [in Ukrainian].

Derzhprodspozhyvsluzhba. (n.d.). Pro Sluzhbu [About the Service]. Available at: https://dpss.gov.ua/sluzhba/prosluzhb [in Ukrainian].

Organni. (n.d.). Standarty [Standards]. Available at: https://organni.com/standards/ [in Ukrainian].

GlobalG.A.P. (n.d.). In Wikipedia. Available at: https://uk.wikipedia.org/wiki/GlobalG.A.P. [in Ukrainian].

GMP+. (n.d.). The world’s largest scheme for safe and sustainable feed. Available at: https://www.gmpplus.org/

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-11-28

Як цитувати

Красноруцький, О., & Подсоха, А. (2025). РИНКОВІ СТИМУЛИ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОДУКЦІЇ. Scientific Journal of Yuriy Fedkovich Chernivtsi National University Economics, (2), 93–98. https://doi.org/10.32782/ecovis/2025-2-13