ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА ЯК ЕЛЕМЕНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ: ПРИНЦИПИ ТА ЧИННИКИ ВПЛИВУ
DOI:
https://doi.org/10.32782/ecovis/2024-1-19Ключові слова:
аграрний сектор, виклики, інвестування, національна безпека, продовольча безпека, сталий розвиток, принципи сталості, чинники впливуАнотація
У статті розкриттю сутність продовольчої безпеки як складової національної безпеки України шляхом визначення базових принципів її забезпечення та проведено детальне дослідження внутрішніх і зовнішніх чинників впливу, з огляду на сучасні загрози, тенденції та міжнародний досвід із забезпечення населення продуктами харчування. Зважаючи на те, що забезпечення постійного доступу населення до якісної їжі (при чому у достатній кількості) в цілому визначає рівень суспільної напруги, фінансової стабільності й життєдіяльність держави, визначено, що продовольчу безпеку слід вважати однією з основних складових національної безпеки України. Доведено, що рівень продовольчої безпеки напряму залежить від якісного управління, враховуючи узгоджені принципи, в тому числі, науково обґрунтованого підходу, стратегічного планування, міжвідомчої координації та врахування потреб малозабезпечених верств населення. Зважаючи на проведене дослідження внутрішніх і зовнішніх факторів, які здійснюють вплив на продовольчу безпеку України, а також, враховуючи актуальні загрози і міжнародні тенденції, сформулювано практичні рекомендації, які спрямовано на зміцнення стійкості продовольчої системи держави.
Посилання
Агакерімова Р. Вплив війни в Україні на національну та глобальну продовольчу безпеку. Економіка та суспільство. 2023. № 50. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-50-53
Алішов Гамід Надір-огли. Продовольча безпека України та чинники, що формують її рівень. Економіка і суспільство. 2017. Вип. 13. URL: https://economyandsociety.in.ua/journals/13_ukr/27.pdf
Гуторова О., Літвінова Н. Умови, основні критерії та фактори забезпечення продовольчої безпеки України. Управління розвитком соціально-економічних систем: матеріали VІI Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20-21 квітня 2023 року). Харків: ДБТУ, 2023. С. 352–356.
Крупін В, Пушак Я. Аспекти формування продовольчої безпеки України. Економічні інновації. 2012. Вип. 47. С. 71-80.
Мудрак Р., Лагодієнко В., Осіпова А., Фротер О., Соколюк К. Концепція продовольчої безпеки: теорія і українська практика. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. 2024. № 1 (54), DOI: https://doi.org/10.55643/fcaptp.1.54.2024.4194
Сіднєва Ж. К. Продовольча безпека як складова економічної безпеки України. Економіка і фінанси. Том 1. 2014. С. 215-224.
Таран Є. Виклики та можливості для продовольчої безпеки в Україні: інноваційні засади публічної політики та їх реалізація в умовах високої конкуренції. Вісник Хмельницького національного університету. 2022. № 2(2). С. 366-370. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2022-304-2(2)-57
Національна доповідь "Цілі сталого розвитку: Україна" Мінекономіки. 2017. URL: https://me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=6f446a44-9bba-41b0-8642-8db3593e696e&title=NatsionalnaDopovid-tsiliStalogoRozvitku-Ukraina-
Agakerimova, R. (2023). Vplyv viiny v Ukraini na natsionalʹnu ta hlobalʹnu prodovolʹchu bezpeku [Impact of the war in Ukraine on national and global food security]. Ekonomika ta suspilstvo – Economics and Society, 50. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-50-53 [in Ukrainian].
Alishov, H. N.-ohly. (2017). Prodovolʹcha bezpeka Ukrainy ta chynnyky, shcho formuiutʹ yii rivenʹ [Food security of Ukraine and the factors shaping its level]. Ekonomika i suspilstvo – Economics and Society, 13. https://economyandsociety.in.ua/journals/13_ukr/27.pdf [in Ukrainian].
Hutorova, O., & Litvinova, N. (2023). Umovy, osnovni kryterii ta faktory zabezpechennia prodovolʹchoi bezpeky Ukrainy [Conditions, main criteria and factors of ensuring food security of Ukraine]. In Upravlinnia rozvytkom sotsialʹno-ekonomichnykh system: materialy VII Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii (Kharkiv, 20–21 kvitnia 2023 roku) – Management of the development of socio-economic systems: Proceedings of the 7th International Scientific and Practical Conference (Kharkiv, April 20–21, 2023) (pp. 352–356). Kharkiv: DBTU [in Ukrainian].
Krupin, V., & Pushak, Ya. (2012). Aspekty formuvannia prodovolʹchoi bezpeky Ukrainy [Aspects of food security formation in Ukraine]. Ekonomichni innovatsii – Economic Innovations, 47, 71–80 [in Ukrainian].
Mudrak, R., Lahodienko, V., Osipova, A., Froter, O., & Sokoliuk, K. (2024). Kontseptsiia prodovolʹchoi bezpeky: teoriia i ukrainsʹka praktyka [Concept of food security: theory and Ukrainian practice]. Finansovo-kredytna diialʹnistʹ: problemy teorii ta praktyky – Financial and Credit Activity: Problems of Theory and Practice, 1(54). https://doi.org/10.55643/fcaptp.1.54.2024.4194 [in Ukrainian].
Sidnieva, Zh. K. (2014). Prodovolʹcha bezpeka yak skladova ekonomichnoi bezpeky Ukrainy [Food security as a component of Ukraine’s economic security]. Ekonomika i finansy – Economics and Finance, 1, 215–224 [in Ukrainian].
Taran, Ye. (2022). Vyklyky ta mozhlyvosti dlia prodovolʹchoi bezpeky v Ukraini: innovatsiini zasady publichnoi polityky ta yikh realizatsiia v umovakh vysokoi konkurentsii [Challenges and opportunities for food security in Ukraine: innovative principles of public policy and their implementation in conditions of high competition]. Visnyk Khmelʹnytsʹkoho natsionalʹnoho universytetu – Bulletin of Khmelnytskyi National University, 2(2), 366–370. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2022-304-2(2)-57 [in Ukrainian].
Ministry of Economy of Ukraine. (2017). Natsionalna dopovid "Tsili staloho rozvytku: Ukraina" [National report "Sustainable Development Goals: Ukraine"]. https://me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=6f446a44-9bba-41b0-8642-8db3593e696e&title=NatsionalnaDopovid-tsiliStalogoRozvitku-Ukraina- [in Ukrainian].


